Alternatívgyógyászat, Asztrozófia

" Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése." ( Weöres Sándor - Az ős tudás )

5 TIBETI jógagyakorlat

A leírás és a videó segítségével könnyen megtanulható a gyakorlatsor.

A lényeg, hogy csináljuk. Ha a vágy meg van és akarat is van, akkor megérkezik a segítség, csak el kell kezdeni. Nem mondom, hogy ne menj jógázni ha megteheted, de ha nem, akkor tanuld meg otthon. A tested megmutatja a gyakorlatokat, hisz valahol ismerős:)

A leírást költsön vettem, mert így jó!Az Első Rítus     Kiinduló testhelyzet
Álljunk egyenesen, vállmagasságban oldalt kinyújtott karral, a tenyér lefelé mutasson. Nem szabad megfeszíteni vagy felhúzni a vállat.
Képzeljük el, hogy a lábunk alatt lapjával felfelé egy óra van. Amikor forogni kezdünk, az óramutató járásával megegyező irányban forogjunk (balról jobbra).
 A gyakorlat
Forogjunk balról jobbra, egész kört írjunk le, kezdjük és fejezzük be lassan. A lassú kezdés után fokozatosan gyorsuljunk fel és a vége felé fokozatosan lassuljunk le. Ezzel megelőzzük a testre nehezedő felesleges stresszt. Lélegezzünk lassan és egyenletesen forgás közben.
Lehet, hogy egy kicsit elszédülünk. Ezt megelőzendő, szögezzük tekintetünket még a forgás megkezdése előtt egy szemmagasságban levő pontra. Forgás közben is addig tartsuk a szemünket ezen a ponton, amíg csak lehetséges, majd, ha a pont újra a látóterünkbe kerül, ismét függesszük rá a tekintetünket.
Ha befejeztük a forgást, vegyünk néhány mély lélegzetet, a be- és a kilégzés az orron át történjék. Lazítsuk el testünket. Feküdjünk le és úgy készüljünk a második rítusra. Várjuk meg, amíg minden szédülés elmúlik. Ne kezdjünk addig hozzá a következő rítushoz, amíg teljesen vissza nem nyertük egyensúlyunkat.
Ötletek
Hagyjuk, hogy a láb kövesse a kar mozgását.
Igyekezzünk, hogy egy helyben maradjunk forgás közben. Nagyjából ott fejezzük be a forgást, ahol elkezdtük.
Gyakorlat közben az állunk legyen párhuzamos a talajjal és a vállunkat tartsuk lazán.
Ha bármilyen nehézség adódik
Lassan kezdjük és lassan fejezzük be a forgást. Ha a gond nem oldódik meg, egész idő alatt lassan forogjunk.
Ha fájdalmaink vannak a nyakban vagy a vállban, ne kinyújtott karral forogjunk, hanem hajlítsuk be a könyökünket. Így nem terheljük meg a fájó részek izmait.
Amíg nem érezzük magunkat kényelmesen, csak néhányszor ismételjük meg a gyakorlatot.
Ha szédülés jelentkezik, ne egy, hanem négy állandó pontot figyeljünk forgás közben. Ha az óralapot vesszük példának, válasszuk ki ezeket a pontokat a 12, a 3, a 6 és a 9 szám helyén. Mindegyik ponton kell lenni valamilyen tárgynak, amelyre nézünk, egy lámpának, bútordarabnak, képnek. Amikor arccal ezek felé a pontok felé fordulunk, egy pillanatra figyeljünk mindig a kiválasztott tárgyra. A tenyerünk legyen mindig lefelé fordítva, ez is segít abban, hogy ne szédüljünk el.
A forgás végén úgy nyerjük vissza az egyensúlyunkat, hogy terpeszbe állunk (vállszélességben legyenek a lábfejek). Érintsük tenyerünket a mellünkhöz és nézzünk le a hüvelykujjunkra. Addig maradjunk így, amíg nem szűnik a szédülés.
Nehezítés

Forogjunk gyorsabban, de sohase annyira, hogy elveszítsük az egyensúlyunkat.

Figyelmeztetés

A forgás okozhat hányingert, fejfájást, egyensúlyzavart. Amikor először végezzük ezt a rítust, lassan forogjunk és mindig az óramutató járásával megegyező irányban.

Beszélje meg az orvossal

Mivel a forgás súlyosbíthat bizonyos testi állapotokat, forduljon orvoshoz, ha sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban vagy ahhoz hasonló betegségben szenved (például a Méniére-kór), ha szédül, vérnyomás-rendellenessége vagy hányingerrel kísért terhessége van, ha olyan orvosságot szed, amely szédülést okozhat. Ha szívtágulás, szívbillentyű-probléma áll fönn, vagy ha az elmúlt három hónapban szívrohama volt, ne végezze ezt a rítust az orvos engedélye nélkül.


A Második Rítus   
 Kiinduló testhelyzet
Feküdjünk hanyatt a talajon, kinyújtott lábbal. A legjobb vastag szőnyegre feküdni, vagy valamilyen kitömött felületre, hogy megvédjük a gerincet és ne érintkezzünk a hideg talajjal.
A karok a test mellett feküdjenek, az összezárt ujjú tenyér a padló felé forduljon.
 A gyakorlat
Szívjuk be az orrunkon át a levegőt és közben emeljük fel a fejünket a földről. Érintsük állunkat a mellkasunkhoz. Egyidejűleg emeljük fel mindkét lábunkat, és érjük el a függőleges helyzetet.
Nagyon fontos, hogy a lábak a lehető legegyenesebbek legyenek. Ha nem tudjuk tökéletesen kiegyenesíteni a lábunkat, csak a nagyon szükséges mértékben hajlítsuk be a térdünket. A további munka majd lehetővé teszi, hogy térdhajlítás nélkül is el tudjuk végezni a gyakorlatot.
Lassan eresszük vissza egyszerre a talajra a fejünket és a lábunkat, továbbra is ügyeljünk, hogy a lábak egyenesek maradjanak. Eközben lassan fújjuk ki orron át a levegőt.
Egy percre lazítsuk el minden izmunkat, majd ismételjük meg a gyakorlatot.
Ötletek
Amikor felemeljük a lábunkat, szorítsuk erősen a talajhoz a tenyerünket, az alkarunkat, a könyökünket és a vállunkat.
Végig tartsuk behúzva a hasunkat és minden erőnkkel összpontosítsunk rá. A fejet lazán kell felemelni és a lábakkal egyidőben, lassan visszaereszteni a talajra.
Bármilyen nehézség adódik
A csípő alá tett összehajtogatott törölközővel vagy takaróval adjunk nagyobb nyomatékot a gyakorlatnak. Ha úgy érezzük, már jól megy a gyakorlat, nem kell többé használni a törölközőt.
Lassan növeljük a gyakorlatok számát és az ismétlések között szükség szerint pihenjünk.
Másfajta légzéssel próbáljuk segíteni a lábemelést. Szívjuk be a levegőt, amikor a kiinduló helyzetben vagyunk. Utána erősen fújjuk ki, miközben felemeljük a fejünket és a lábunkat. Akkor vegyünk ismét levegőt, amikor már felemeltük. A lassú leengedésnél fújjuk ki a levegőt is. Ha már könnyen fel tudjuk emelni a lábunkat, vegyük föl azt a légzési technikát, amelyet a gyakorlat elvégzésénél írtunk le.
Ha nem tudjuk végrehajtani ezt a rítust, helyettesítsük a hasizomerősítő bemelegítő gyakorlattal.
Nehezítés

Ha azonnal, térdhajlítás nélkül, egyenesen ki tudjuk nyújtani a lábunkat, akkor ne álljunk meg a függőleges helyzetnél, hanem vigyük még hátrább, a lábujjak a föld felé mutassanak. Kevesebb időt engedjünk magunknak pihenésre.

Figyelmeztetés

Nagyon lassan csináljuk ezt a rítust, és ha fekélyünk, hátproblémánk, nyaki fájdalmaink, magas vérnyomásunk van, csak 1-2 ismétléssel növeljük hetente az adagot. Ez érvényes a gyenge hasizmok, merev, feszült váll és láb, a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór és ehhez hasonló betegségek, a fibromyositis vagy a krónikus fáradtság esetében is. A menstruáló nők észlelni fogják, hogy növeli a görcsöket és félbeszakíthatja vagy Ieállíthatja a menstruáció folyamatát.

Beszélje meg az orvossal

Ha sérve, pajzsmirigytúlműködése van, Méniére-kórban szenved, ha szédül vagy agyvérzése volt, beszélje meg orvosával, végezheti-e ezt a rítust. Ha gyermeket vár, hasi műtétje volt hat hónapon belül, magas a vérnyomása vagy a gerincében van ízületi gyulladás, esetleg porckorongproblémája adódott, forduljon orvoshoz, mielőtt hozzáfogna a rítus elvégzéséhez. Ha szívtágulásban, szívbillentyű-problémában szenved vagy a megelőző három hónap során szívrohama volt, ne végezze a rítust orvosa engedélye nélkül.

A Harmadik Rítus     Kiinduló testhelyzet
Térdeljünk a talajra, a lábujjak legyenek behajlítva. A törzs maradjon egyenes.
Kezünkkel fogjuk meg hátul a combunkat, a hüvelykujj mutasson előre és szívjuk be orron át a levegőt.
 A gyakorlat
Fújjuk ki a levegőt az orrunkon át, miközben lassan előrehajtjuk a fejünket. Érintsük meg állunkkal a mellkasunkat.
Hátrahajlás közben szívjuk be lassan és alaposan a levegőt, hajoljon a törzsünk az alsó lábszárunk fölé. A fej kövesse a gerinc hajlását és hajtsuk annyira hátra, amennyire csak lehet.
Fújjuk ki a levegőt és térjünk vissza a kiinduló testhelyzethez. Szívjuk be a levegőt és ismételjük meg a gyakorlatot.
Ötletek
Segítségképpen és az egyensúly érdekében szorítsuk combunkhoz karunkat és kezünket, miközben előre és hátra hajlunk
Legyen laza a fej és a nyak.
Bármilyen nehézség adódik
Ha fájdalmat érzünk a térdünkben, tegyünk alá egy összehajtogatott takarót vagy törölközőt.
Ha nem tudjuk megcsinálni ezt a rítust, végezzük el helyette a comberősítő bemelegítő gyakorlatot.
Nehezítés

Végezzük az ismétléseket gyorsabban.

Figyelmeztetés

Ha orvosságot szedünk magas vérnyomás ellen, sohase hajtsuk lejjebb a fejünket a szívünk magasságnál. Ha a hátunk alsó része vagy a nyakunk fáj, ha gyengék a hasizmaink, folyton fáj a fejünk, sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban vagy ahhoz hasonló betegségekben szenvedünk, ha fibromyositisünk van vagy ha krónikus fáradtság tüneteit tapasztaljuk, csak nagyon lassan végezzük ezt a gyakorlatot és hetente csak 1-2 ismétléssel növeljük az adagot.

Beszélje meg az orvossal

Ha sérve, magas vérnyomása, komoly gerincízületi gyulladása, porckorongbetegsége, pajzsmirigytúlműködése, Méniére-kórja van, szédüléstől szenved vagy agyvérzése volt, a rítus elvégzése előtt forduljon orvoshoz. A terhes asszonyok, vagy akik hat hónapon belül hasi műtéten estek át, szintén kérjék ki orvosuk tanácsát. Ha szívtágulása, szívbillentyűproblémája van, vagy az utolsó három hónapon belül szívrohama volt, az orvos engedélye nélkül ne végezze el a rítust.

A Negyedik Rítus     Kiinduló testhelyzet
Egyenes derékkal üljünk le a földre, a lábunk legyen nyújtva, a lábfejek ne érjenek össze, hanem vállszélességű terpeszben feküdjenek a földön.
Támasszuk tenyerünket a fenekünk mellett a talajra, a karok legyenek egyenesek, a kéz ujjai a láb irányába forduljanak. Szívjuk be a levegőt.
 A gyakorlat
Fújjuk ki a levegőt és érintsük állunkkal a mellkasunkat. Lassan szívjuk be a levegőt és a lehető legjobban hajtsuk hátra a fejünket. Miközben folytatjuk ezt a mély belégzést, felemeljük a levegőbe a törzsünket is. Ekkor a törzs a lábakra és a karokra támaszkodik. A térdek derékszögben behajlanak, a karok merőlegesek a talajra. A mellkas, a has és a comb ívet alkot. A talp szilárdan a talajon marad.
Ebben a testhelyzetben feszítsük meg testünk minden izmát és tartsuk vissza a lélegzetünket. Utána fújjuk ki a levegőt, fokozatosan és teljesen ürítsük ki tüdőnket, lazítsuk el minden izmunkat és térjünk vissza az eredeti testhelyzetünkbe.
Pihenjünk egy percig, szívjuk be a levegőt és kezdjük el újra a gyakorlatot.
Ötletek
Erősen szorítsuk a talajra a tenyerünket és a talpunkat, amikor felemeljük a törzsünket.
Medencénk megemelésekor erősen összpontosítsuk figyelmünket a feladatra.
Szorítsuk össze a fenekünket, hogy ezzel is védjük hátunk alsó részét.
Ha éppen menstruálunk, tartsuk behúzva a hasunkat.
Képzeljük el, hogy a térdünk között egy labdát tartunk, így igyekezzünk szorosan összezárni a térdünket, egy vonalban a bokánkkal.
Tartsuk a fejünket a gerincünkkel egy vonalban. Kezdetben az állunk érintse a mellünket. Utána tartsuk a fejünket rendesen, a fej legyen párhuzamos a talajjal, de ügyeljünk rá, hogy ne csússzon hátrább, maradjon meg a párhuzamos tartás.
Bármilyen nehézség adódik
Gyakoroljuk naponta háromszor a comberősítő bemelegítő gyakorlatot.
Csak olyan magasra emeljük a törzsünket, amit kényelmesen meg tudunk tenni. Idővel azután kíséreljük meg egyre magasabbra kinyomni. Ne felejtsük el: senki sem sürget bennünket.
Ha fáj a csuklónk, szorítsuk ökölbe a kezünket és úgy támasszuk meg a törzsünket.
Ha nem tudjuk végrehajtani ezt a rítust, csináljuk helyette a bemelegítő híd gyakorlatot.
Nehezítés

Végezzük gyorsabban az ismétléseket.

Figyelmeztetés

Nagyon lassan végezzük ezt a gyakorlatot és hetente csak egy-két ismétléssel emeljük az adagot, ha gyógyszeres kezelés alatt állunk magas vérnyomás, fekély, hátfájás, nyaki fájdalmak miatt, ha gyenge a hasizmunk, ha a lábunk és a vállunk gyenge vagy merev, ha sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban vagy ahhoz hasonló betegségben, fibromyositisben vagy krónikus fáradtságban szen-vedünk. A rítus súlyosbíthatja a menstruációs görcsöket és leállít-hatja a menstruációt.

Beszélje meg az orvossal

Ha az itt felsorolt betegségek sújtják, ezt a rítust csakis az orvos engedélyével végezheti: sérv, pajzsmirigytúltengés, Méniére-kór, szédülés, agyvérzéssel kapcsolatos problémák. Ha terhes vagy hat hónapon belül hasi műtétje volt, súlyos sérve van, magas a vérnyomása, ízületi gyulladás van a gerincében, porckorongproblémái vannak, a rítus elvégzése előtt kérje ki az orvos véleményét. Ha szívtágulás, szívbillentyűprobléma áll fenn, vagy az utolsó három hónapon belül szívrohama volt, csak az orvos kifejezett tanácsára végezheti ezt a rítust.

Az Ötödik Rítus     Kiinduló testhelyzet
Feküdjünk hasra kinyújtott lábbal, a lábujjakat hajlítsuk be. Fektessük a tenyerünket a váll alatt a talajra. A lábfejek vállszélességű terpeszben legyenek, hogy szilárdan támaszkodhassunk majd rájuk.
Emeljük fel testünket a talajról és a talajra merőlegesen nyújtsuk ki a karunkat. Ez a helyzet egyfajta fekvőtámasz: a gerinc ívesen hajlik, a mell kiemelkedik és a hát alsó része lent marad.
 A gyakorlat
Lassan szívjuk be a levegőt az orron keresztül és közben óvatosan hajtsuk hátra a fejünket, ameddig csak bírjuk.
Folytassuk a belégzést és közben emeljük meg a csípőnket és formáljunk fordított V-t. E mozgás közben a fej természetesen követi a test mozgását. Szorítsuk az állunkat a mellkasunkhoz, hogy láthassuk a lábfejünket, amely csaknem teljesen a talajra tapad, csak a sarok emelkedik fel egy kicsit.
Fújjuk ki a levegőt, ürítsük ki a tüdőnket, miközben visszatérünk az íves testhelyzetbe, kinyújtott karral és lábbal. Szívjuk be a levegőt és ismételjük meg a gyakorlatot.
Ötletek
Ne felejtsük el, hogy addig nem feküdhetünk vissza az eredeti kiinduló testhelyzetbe a talajra, amíg be nem fejeztük az ismétléseket.
Tartsuk behúzva a hasunkat és szorítsuk össze a fenekünket, hogy így védjük a hát alsó részét.
Figyelmünket összpontosítsuk a vállunkra, a láb hátsó oldalára és mellkasunk tágulására és összehúzódására. Szinte lássuk magunk előtt, ahogy az ég felé emeljük a fenekünket és a farkcsontunkat.
Tartsuk végig lazán a fejünket és a nyakunkat, hogy elkerüljük a nyak megerőltetését.
Bármilyen nehézség adódik
Tartsuk combunkat a talajon és csak a törzsünket emeljük, amíg a karunk nem erősödik meg.
Naponta háromszor végezzük el a csukló-, kar- és vállerősítő gyakorlatokat.
Ha fáj a csuklónk, ne a tenyerünket támasszuk a talajra, hanem szorítsuk ökölbe a kezünket és a kéz ízületeire támaszkodjunk.
Ha megfájdul a térdünk, hagyjuk egy kissé behajlítva, amikor elkezdjük felemelni a földről a törzset és a combot.
Ha nem tudjuk elvégezni az ötödik rítust, végezzük el helyette a Hegycsúcs gyakorlatot.
Nehezítés

Végezzük gyorsabban az ismétléseket.

Figyelmeztetés

Lassan csináljuk ezt a rítust és ha szükséges, csak heti 1-2 ismétléssel növeljük az adagot, főként, ha fekélyünk, hátfájásunk, nyakfájásunk, gyenge hasizmaink, merev vagy gyenge vállunk és lábunk van, ha sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban vagy ahhoz hasonló betegségben, fibromyositisben, csuklótáji alagút szindrómában vagy krónikus fáradtságban szenvedünk.

Beszélje meg az orvossal

Ha magas a vérnyomása, sérve, komoly gerincízületi gyulladása, porckorongproblémája, pajzsmirigy-túlműködése, Méniére-kórja van, ha szédül, agyvérzéssel kapcsolatos gondjai vannak, ha terhes vagy hat hónapon belül hasi műtétje volt, ha szívtágulása, szívbillentyű-problémái vannak vagy három hónapon belül szívrohama volt, csak az orvos kifejezett engedélyével végezheti a rítust.

A Hatodik Rítus     Kiinduló testhelyzet
Álljunk kisterpeszbe, talpunk szilárdan a talajon, a kar a test mellett.
 A gyakorlat
Lassan fújjuk ki a levegőt, közben döntsük előre a törzsünket és támaszkodjunk tenyerünkkel a térdünkre. Addig fújjuk ki a levegőt, amíg teljesen ki nem ürítjük a tüdőnket.
Egyenesedjünk fel. Tegyük kezünket a csípőnkre és nyomjuk lefelé. Ezáltal a vállunk fel fog emelkedni. E mozgás erejének a kulcsa abban áll, hogy miközbena váll megemelkedik, be kell húzni a hasunkat és a lehetőség szerint kidomborítani a mellünket. Mindezt belégzés nélkül kell csinálni. Éppen ez az, ami átirányítja az energiát más központok felé. Addig maradjunk így, amíg csak bírunk.
Ha már muszáj levegőt venni, az orron át lélegezzünk be. Ha érezzük, hogy megtelt a tüdőnk, szájon át fújjuk ki a levegőt. Kilégzéskor engedjük ki az addig behúzott hasat, lazítsuk el a vállat és engedjük el a csípőnket, a kar lógjon a test mellett.
Lélegezzünk többször az orrunkon át. Ezzel fejezzük be a rítus első elvégzését. Ezt a rítust csak 2-3-szor szabad ismételni.

Az 5 tibeti jógagyakorlat tapasztalat
 Több éve végzem a gyakorlatokat, egyetlen napot sem érdemes kihagyni. Ajánlott reggel korábban kelni, hogy jusson rá idő.
 Korán reggel az embernek sokszor mozogni sincs kedve. Javaslom, hogy ilyenkor se hagyd ki a jógát. Ekkor végezd a gyakorlatokat kevesebbszer, legalább háromszor.

 Hosszú távon (évekig) akkor tudod folytatni ezt a jógát, ha az elméd elég fegyelmezett. Ha ez nincs így, akkor egy idő után unalmasnak találhatod. Ezen úgy tudsz segíteni, hogy nem 21-szer, hanem mondjuk 11-szer (mesterszám), vagy 9-szer (teljesség), esetleg 7-szer (minden csakrára egyszer) ismétled a gyakorlatokat. Ha pedig ki vagy purcanva, akkor 3-szor, a lényeg az, hogy minden nap csináld.

 A gyakorlatok végzése közben folyamatosa figyelj magadra. Figyelj a testedre, figyelj arra, hogy szimmetrikusan mozogj. Figyeld, hogy mely oldali izmok feszülenk jobban, melyek merevebbek vagy nehézkesebbek. Hiába gyengébb egy oldalad, csináld szimmetrikusan a gyakorlatot. Egy idő után kiegyegnlítődik a két oldal.

 Ha befejezted, és odafigyeltél, hogy rendesen véghezvidd a rítusokat, egy nagyon finom remegést érzel a tagjaidban, egy nagyon erős energia-áramlást. Amíg ez tart, addig ne menj zuhanyozni. Várd meg, míg ez teljesen beépül a "rendszeredbe".

 Amit tapasztaltam:
a reggeli végzés után nagyon jó érzés a testnek, hihetetlenül kiélesedik a fizikai érzékelés
a napom lendületesebb, sokkal tovább friss maradok
jobban működnek a szerveim: pl. a szívem erősebb (nincs szúrás), a tüdőm jobban felveszi az oxigént, az izületeim simábban hajlanak
a gondolataim tisztulnak, mert az elmém élesebb lesz a sok figyelem gyakorlattól
az aurád sugara minimum 10 méter lesz

Ez a videó korrekten bemutatja a rítusokat, általa könnyedén megtanulható saját otthonunkban.


Egész-ségedre:)Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 20
Heti: 145
Havi: 480
Össz.: 87 434

Látogatottság növelés
Oldal: Alternatív mozgás, masszázs terápia
Alternatívgyógyászat, Asztrozófia - © 2008 - 2018 - kitekinto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »